Επιλογή Σελίδας

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός, που αποτελείται κυρίως από ασβέστιο και πρωτεΐνη.Στο ανθρώπινο σώμα μια ποσότητα οστού απορροφάται και μια ίση ποσότητα οστού κατασκευάζεται. Εάν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, αν δηλαδή το οστό που κατασκευάζεται είναι λιγότερο από αυτό που απορροφάται, τότε σιγά-σιγά αδυνατίζει και μπορεί να σπάσει ευκολότερα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οστεοπόρωση.

Πρόληψη
Η πλούσια σε ασβέστιο διατροφή κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της κορυφαίας οστικής μάζας (πυκνότητα).Συγκεκριμένα, ένα μικρό παιδί θεωρείται ότι χρειάζεται περίπου 800 mg στοιχειακού ασβεστίου την ημέρα (τρία γαλακτοκομικά προϊόντα), ένας έφηβος χρειάζεται 1.200 mg (πέντε γαλακτοκομικά προϊόντα), ενώ ένας ενήλικας χρειάζεται 800 έως 1000 mg.Πέρα από τη διατροφή,η άσκηση σε μικρή ηλικία αποτελεί σημαντική μορφή πρόληψης γιατί αυξάνει την οστική μάζα στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 30 ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Οστεοπόρωση και γυναίκες
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μια στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών σε κάποια στιγμή της ζωής της θα υποστεί κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης. Η πιθανότητα δε, να υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα στο ισχίο είναι ίση -αν όχι μεγαλύτερη- με το σύνολο των πιθανοτήτων να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, ωοθηκών και μήτρας.Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν οστεοπόρωση από τους άνδρες, μεταξύ των οποίων :

  • Οι γυναίκες χάνουν συνολικά 30-50% της μάζας των οστών τους ενώ οι άνδρες 20-30%.
  • Οι γυναίκες τείνουν να έχουν μικρότερα και λεπτότερα οστά από τους άνδρες.
  • Τα οιστρογόνα, μια γυναικεία ορμόνη που προστατεύει τα οστά, μειώνονται απότομα όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, στην οποία οφείλεται και η απώλεια οστικής μάζας.

Διάγνωση
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης, όταν έχει συμβεί κάταγμα, είναι εύκολη και στηρίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση και στη μέτρηση της οστικής πυκνότητας.Κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι η διάγνωση της οστεοπόρωσης στο προ-συμπτωματικό στάδιο, δηλαδή πριν συμβεί το κάταγμα, μπορεί να γίνει επίσης με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Η μέτρηση αυτή γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης πριν από την ηλικία των 60 ετών ή στο άνω άκρο του μηριαίου οστού στην ηλικία των 60 ετών και πάνω.Η πιο χρήσιμη και αξιόπιστη μέθοδος είναι η μέτρηση της απορρόφησης διπλοενεργειακών φωτονίων, που είναι γνωστή ως DEXA από το Dual Energy X-ray absorptiometry.

Θεραπεία
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης δεν πετυχαίνει πλήρη αναπλήρωση της οστικής μάζας, που έχει ήδη χαθεί, ούτε αποκατάσταση της διαταραγμένης μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών και φυσικά δεν μπορεί να αναιρέσει τις σοβαρές συνέπειες των οστεοπορωτικών καταγμάτων, που μπορεί να έχουν ήδη συμβεί.

Η οστεοπόρωση είναι πλέον ένα πολύ συχνό νόσημα με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό πέρα από την πρόληψη, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η έγκαιρη διάγνωση με μια από τις παραπάνω εξετάσεις.

Κρατήστε τα οστά σας γερά,μάθετε περισσότερα και εξεταστείτε εγκαίρως για οστεοπόρωση.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο