Επιλογή Σελίδας

Μύθος #1: Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι το δερματικό εξάνθημα.

Λάθος: Τα πρώτα συμπτώματα, κατά την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα, είναι: κεφαλαλγία, καταβολή, ρίγη ή και πυρετός. Στη συνέχεια αρχίζει ενόχληση με χαρακτήρα άλγους, καύσου ή νυγμού, κάτω από το δέρμα το οποίο έχει φυσιολογική εμφάνιση. Το εξάνθημα, που αποτελείται από φυσαλίδες (φυσαλιδώδες) που περιέχουν υγρό, είναι δυνατόν να εμφανισθεί μετά από ημέρες ή και να μην εμφανισθεί καθόλου.

Μύθος #2: Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει μόνο τον κορμό.

Όχι πάντοτε. Το εξάνθημα είναι δυνατόν να εμφανισθεί στον κορμό αλλά και στα άκρα, στο τριχωτό της κεφαλής και στο πρόσωπο, ακόμη και γύρω από τα μάτια όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Μύθος #3: Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει μία φορά.

Αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Αν και δεν είναι ο κανόνας, ο ζωστήρας μπορεί να εμφανισθεί στο ίδιο άτομο πάνω από μία φορά και όχι στο ίδιο σημείο.

Στο Πράξις Υγείας παρέχουμε άμεση ιατρική φροντίδα & διαγνωστικό έλεγχο.
Κλείστε το ραντεβού σας online, εύκολα και γρήγορα!

Μύθος #4: Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός.

Όχι απαραίτητα. Κάποιος με ζωστήρα δεν μπορεί να μεταδώσει τον έρπητα ζωστήρα, αλλά είναι δυνατόν να διασπείρει ανεμοβλογιά. Επομένως, κρατήστε το εξάνθημα καλυμμένο και αποφύγετε την επαφή με εκείνους που δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά ή δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μύθος #5: Δεν υπάρχει πρόληψη για τον έρπητα ζωστήρα.

Λάθος. Υπάρχει εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνιστάται σε όλους από την ηλικία των 60 ετών και άνω και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μύθος #6: Είναι σωστό να περιμένουμε λίγες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και ανάλογα με τη βαρύτητά τους να απευθυνθούμε στον ιατρό μας.

Αυτό είναι λάθος καθώς χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση για λήψη της κατάλληλης αντιϊκής φαρμακευτικής αγωγής που θα ελαττώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας. Η αγωγή αυτή ιδανικά πρέπει να ξεκινήσει μέσα στα πρώτα 2 εικοσιτετράωρα.

Μύθος #7: Η νόσος του έρπητα ζωστήρα διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες

Ούτε αυτό ισχύει, καθώς πάνω από το 40% των ασθενών που προσβάλλονται από τον ζωστήρα συνεχίζουν να αισθάνονται τον καυστικό και νυγμώδη πόνο για μήνες ή και χρόνια μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος. Η χρόνια αυτή διαταραχή ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία και οφείλεται στην καταστροφή του νεύρου από τον ερπητοϊό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς με μεθερπητική νευραλγία χρειάζεται να καταφύγουν σε ειδικά ιατρεία πόνου.

ΣΑΒΒΑΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ MD./ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο