Χρησιμοποιούμε τους καρκινικούς δείκτες μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις ώστε να μπορέσουμε:
- Να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
- Να ελέγξουμε την ανίχνευση , τη διάγνωση ή την υποτροπή του καρκίνου
- Να κάνουμε μια πρόγνωση της ασθένειας
- Να προβλέψουμε την ανταπόκριση του ατόμου στη θεραπεία
- Να παρακολουθήσουμε το πώς εξελίσσεται η νόσος
Μαζικός έλεγχος του γενικού πληθυσμού μέσω των καρκινικών δεικτών είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς κανένας από αυτούς δεν είναι τόσο ευαίσθητος και ειδικός ώστε να δώσει έγκυρο αποτέλεσμα.
Οι σπουδαιότεροι καρκινικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη είναι:
1) Καρκινοεμβρυϊκό Αντιγόνο ή CEA (CarcinoEmbryonic Antigen)
Είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την προσκόλληση των κυττάρων. Είναι δύσκολο να ανιχνευτεί στα αρχικά στάδια του αλλά βρίσκεται αυξημένο σε αδενοκαρκινώματα προχωρημένου σταδίου. Νοσήματα όπως η ηπατίτιδα, η ηπατική κίρρωση, ο αποφρακτικός ίκτερος, η πέτρα στη χολή, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος Crohn, η παγκρεατίτιδα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η νεφροπάθεια είναι πιθανά.Φανατικοί καπνιστές μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα CEA. O δείκτης αυτός είναι πολύ χρήσιμος για τον έλεγχο ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου.
2) Άλφα-Φετοπρωτεΐνη ή AFP (Alpha-FetoProtein)
Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται στο συκώτι του εμβρύου, στο γαστρεντερικό σύστημα και στο λεκιθικό ασκό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα και σιγά σιγά, όσο το έμβρυο μεγαλώνει, παίρνει τη θέση της η λευκωματίνη. Είναι σημαντική γιατί όταν συνδυάζεται με την HCG συμβάλλει στον έλεγχο ασθενών με όγκους στα γεννητικά όργανα ή με κάποιο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.
3) CA 125
Είναι ένα από τα χρήσιμα CA αντιγόνα (cancer antigens). Στον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών και σε άλλα ενδοκοιλιακά καρκινώματα (καρκίνος στομάχου, ενδομητρίου, παχέος εντέρου, ήπατος) βρίσκεται αρκετά αυξημένο. Η ενδομητρίωση, η παγκρεατίτιδα, η ηπατική κίρρωση, η περιτονίτιδα, ο ασκίτης και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι μη νεοπλασματικές ασθένειες στις οποίες επίσης το CA 125 είναι αυξημένο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου και της κύησης παρατηρείται επίσης μια μικρή φυσιολογική αύξηση.
4) CA 15-3
Ο καρκινικός δείκτης Cancer Antigen 15-3 χρησιμεύει στην παρακολούθηση και τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στο ήπαρ ή στα οστά.
5) CA 19-9
Το 50% των ασθενών με καρκίνο στομάχου, το 1/3 των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και ο καρκίνος του παγκρέατος, έχουν αυξημένο το αντιγόνο CA 19-9. Η παγκρεατίτιδα, ο ίκτερος, η κίρρωση και η κυστική ίνωση δίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
6) Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη ή HCG (Human Chorionic Gonadotropin)
Εμφανίζεται αυξημένη κατά τη διάρκεια της κύησης και ειδικότερα στην αρχή είναι αυτή που δίνει τα αποτελέσματα στα τεστ εγκυμοσύνης. Παράγεται στον πλακούντα φυσιολογικά και είναι χρήσιμη τις πρώτες 2 βδομάδες της εγκυμοσύνης. Πέρα από την κύηση, βρίσκεται αυξημένη στο χοριοκαρκίνωμα και στο 60% των ασθενών με καρκίνο των όρχεων.
7) Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο ή PSA (Prostate Specific Antigen)
Παράγεται στον προστάτη από τα φυσιολογικά, τα καλοήθη και τα καρκινικά προστατικά επιθηλιακά κύτταρα. Βρίσκεται στο σπερματικό και προστατικό υγρό και στα ούρα. Η κύρια λειτουργία του είναι η υγροποίηση του σπέρματος και πρόκειται για δείκτη καρκίνου του προστάτη.
Είναι πολύ σημαντικό, ένας ασθενής ο όποιος παρακολουθείται από ένα συγκεκριμένο εργαστήριο να συνεχίζει τις εξετάσεις του στο ίδιο εργαστήριο και με τις ίδιες μεθόδους.
Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Πράξις Υγείας πραγματοποιούνται οι εξής εξετάσεις:
- CEA (ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ)
- CA 19.9 ( ΠΑΓΚΡΕΑΣ – ΕΝΤΕΡΟ)
- AFP ( ΗΠΑΡ, ΟΡΧΕΙΣ)
- β-HCG (ΟΡΧΕΙΣ)
- PSA (ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ)
- CEA (ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ)
- CA125 (ΜΗΤΡΑ – ΩΟΘΗΚΕΣ)
- 3 (ΜΑΣΤΟΣ)
- 9 (ΠΑΓΚΡΕΑΣ – ΕΝΤΕΡΟ)
Ενδιαφέρεστε για έγκαιρη διάγνωση; Ενημερωθείτε και κλείστε το ραντεβού σας με τον ειδικό γιατρό.