Επιλογή Σελίδας

Με την αύξηση του μέσου όρου ζωής αυξήθηκαν και τα νοσήματα τα οποία σχετίζονται με την Τρίτη ηλικία. Μέσα σε αυτά εξέχουσα θέση κατέχει η νόσος Αlzheimer. Η νόσος αυτή περιγράφηκε πρώτη φορά από τον νευρολόγο-ψυχίατρο Alois Alzheimer το 1907 αλλά έγινε ευρέως γνωστή το 1970 όταν αναδείχθηκε ως το 75% της γεροντικής άνοιας και φάνηκε από μελέτες ότι ήταν ειδική νοσολογική οντότητα και όχι εσπευσμένο γήρας.

Ποιες ηλικιακές ομάδες απειλεί;

H νόσος Αlzheimer αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, 200.000 άνθρωποι ζουν με τη νόσο ανάμεσά μας στην Ελλάδα. Από τη νόσο προσβάλλεται περίπου το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών. Θεωρείται η 6η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σήμερα 5,4 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με Alzheimer.

Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ;

Είναι ένα νευροεκφυλιστικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από συνεχώς επιδεινούμενη εγκεφαλική δυσλειτουργία που εκφράζεται με απώλεια μνήμης, απώλεια λειτουργικής αυτονομίας (προσωπική υγιεινή, ένδυση, καθημερινές συναλλαγές), καθώς και διαταραχή φυσιολογικής συμπεριφοράς με εκδήλωση άγχους, επιθετικότητας, ψευδαισθήσεων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των ατόμων που τους φροντίζουν και συχνά αποκαλείται οικογενειακή νόσος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η νόσος Alzheimer θεωρείται σήμερα μια νοσολογική οντότητα επιστημονικά κατανοητή με μεγάλη ακρίβεια διάγνωσης. Η νόσος δεν είναι ιάσιμη αλλά θεραπευτικά αντιμετωπίσιμη, καθώς εάν ένας ασθενής με νόσο Alzheimer παραμείνει χωρίς θεραπεία θα παρουσιάσει σταθερή επιδείνωση.

Βασιλική Χαϊνά – Νευρολόγος

Στο ιατρείο μνήμης του ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος για την διάγνωση παθήσεων που παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της άνοιας, καθώς και για τον προσδιορισμό του τύπου της άνοιας.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο