Επιλογή Σελίδας

ΑΚΟΥΟΓΡΑΜΜΑ

 

akouogramma

Το ακοόγραμμα ή ακουόγραμμα αποτελεί μία εξειδικευμένη μέθοδο αξιολόγησης της ακουστικής ικανότητας του ανθρώπου. Με τη συγκεκριμένη εξέταση επί της ουσίας καταγράφονται οι χαμηλότεροι σε ένταση ήχοι που μπορεί να αντιληφθεί ο εξεταζόμενος σε μια σειρά από συχνότητες. Πρακτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής μέσω ενός ειδικού κουμπιού, ειδοποιεί το γιατρό για το πότε ακούει τους ήχους που φτάνουν στα αυτιά του μέσω των ακουστικών που φοράει.

Η διαδικασία για το ακοόγραμμα είναι απλή και φιλική προς τον εξεταζόμενο. Στις περιπτώσεις των παιδιών, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τις οδηγίες με τέτοιο τρόπο ώστε οι μικροί ασθενείς να βιώσουν την εξέταση ως μία διασκεδαστική εμπειρία.

Το ακοόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη:

  1. Τον έλεγχο της αέρινης αγωγής
  2. Τον έλεγχο της οστέινης αγωγής.

 

  1. Έλεγχος αέρινης αγωγής

Πριν την έναρξη του ακοογράμματος, τοποθετείται ειδικό σετ ακουστικών στο κεφάλι του εξεταζόμενου, το οποίο συνδέεται με τον ακοογράφο. Ο ακοογράφος είναι μία συσκευή που παράγει ήχους διαφορετικής έντασης (dB) και συχνοτήτων (Hz). Οι ήχοι αυτοί μεταφέρονται στο κάθε αυτί ξεχωριστά και ο εξεταζόμενος κάθε φορά που αντιλαμβάνεται κάποιον ήχο (οποιασδήποτε έντασης, έστω και ελάχιστης) ενημερώνει το γιατρό πατώντας ένα ειδικό κουμπί. Ο γιατρός καταγράφει την ανταπόκριση του αυτιού στη χαμηλότερη ένταση των ήχων για κάθε συχνότητα.

Το εύρος συχνοτήτων που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ακοής στο ακοόγραμμα είναι από 250Hz μέχρι 8000Hz. Ωστόσο, η ακουστική αντίληψη του ανθρώπινου αυτιού κυμαίνεται σε συχνότητες από 20Hz έως 20.000Hz.

  1. Έλεγχος οστέινης αγωγής

Ο ωτορινολαρυγγολόγος εφαρμόζει ειδικό εργαλείο, το οστεόφωνο, στο οστό που βρίσκεται πίσω από το αυτί (μαστοειδής απόφυση). Το οστεόφωνο μεταφέρει ήχους και, ανάλογα με την καταγραφή του ακοογράμματος, ο γιατρός αξιολογεί τη λειτουργική κατάσταση του ακουστικού νεύρου.

Ο συνδυασμός της καταγραφής τόσο της αέρινης όσο και της οστέινης αγωγής μας βοηθά να κατανοήσουμε με ακρίβεια τη φύση και τη βαρύτητα του προβλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό ο γιατρός να παραπέμψει τον ασθενή για κάποια επιπλέον διαγνωστική εξέταση όπως είναι η Αξονική ή η Μαγνητική Τομογραφία. Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση μας δίνει στη συνέχεια τη δυνατότητα να προτείνουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Παλαιολόγου 83 (Παπανικολή)
Χαλάνδρι, 152 32
Τηλ.: 210 6813000 , 210 6818100
Viber: 6974 757666
Fax: 210 6818300
E-mail: info@praxis-ygeias.gr

Κλείστε ραντεβού εύκολα και γρήγορα με οποιαδήποτε ειδικότητα επιθυμείτε!

Κλείστε ραντεβού online
iatriki episkepsi

ΙΑΤΡΟΙ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Τηλέφωνο: 210 6813000
Email: info@praxis-ygeias.gr

ΠΑΚΕΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Πρόσφατα άρθρα

Δείτε τα πιο πρόσφατα άρθρα του ιατρικού διαγνωστικού κέντρου ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Καρκίνος της Κεφαλής και του Τραχήλου

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου θεωρείται σχετικά συχνός. Στην Ευρώπη αποτελεί το 5% των κακοήθων νοσημάτων. Εμφανίζεται συχνότερα...
Διαβάστε περισσότερα

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Μετάβαση στο περιεχόμενο