Επιλογή Σελίδας

Γιατροί και ειδικοί του Πράξις Υγείας δίνουν συμβουλές σε μικρούς και μεγάλους για την επιστροφή στο σχολείο. Tips που θα κάνουν ευκολότερη την επαναφορά στην καθημερινή ρουτίνας που αφορά το διάβασμα, τη διατροφή και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

  • Μην παραμελείτε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας – το πρωινό

Το ιδανικό πρωινό αποτελείται από το συνδυασμό τριών ομάδων τροφίμων: γαλακτοκομικά, δημητριακά και φρούτα. Παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να ξεκινήσει η ημέρα δυναμικά, βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή στο σχολείο αλλά και την απόδοση στις αθλητικές δραστηριότητες.

  • Έχετε πάντα μαζί στην τσάντα 2-3 υγιεινά σνακ

Σχολείο, προπονήσεις, φροντιστήρια… ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται και οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται. Είναι σημαντικό να «επαναφορτίζετε τις μπαταρίες» του οργανισμού, κάνοντας μικρά ενδιάμεσα γεύματα. Ένα φρούτο, μία χούφτα ξηροί καρποί, μία μπάρα δημητριακών, ένα γιαούρτι ή κρακεράκια με τυρί αποτελούν κάποιες από τις πολλές επιλογές.

  • Προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας

Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι το απόγευμα της Κυριακής και συζητείστε για το μενού της εβδομάδας που έρχεται. Φροντίστε η εβδομάδα να καλύπτει όλες τις ομάδες τροφίμων και ταυτόχρονα να είναι όλοι γευστικά ικανοποιημένοι. Τοποθετήστε τα θερμιδικά πλούσια φαγητά στις ημέρες με το περισσότερο φορτωμένο πρόγραμμα.

  • Πίνετε πολύ νερό

Η ενυδάτωση του οργανισμού παραμένει απαραίτητη όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 6-10 ποτήρια νερού την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας. Τα παιδιά που αθλούνται χρειάζονται ακόμη περισσότερα υγρά, με έμφαση στην κατανάλωση νερού, έναντι των χυμών, των αναψυκτικών ή των ενεργειακών ποτών.

 

Νίκη Κουτσίκου MD, BSc, MSc
Ιατρός-Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στην Παχυσαρκία

 

  • Αξιοποιήστε τις εμπειρίες από την προηγούμενη σχολική χρονιά

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές  συζητήστε με φρέσκια διάθεση πρώτα οι γονείς και στη συνέχεια όλοι μαζί στην οικογένεια, τι σας δυσκόλεψε αλλά και τι σας προχώρησε τη σχολική χρονιά που αφήσατε πίσω. Ακόμα κι αν οι δυσκολίες ακούγονται περισσότερες, προσπαθήστε να βρείτε τα θετικά, καταγράψτε τα και εστιάστε  σε αυτά για να σας βοηθήσουν στο νέο σας ξεκίνημα.

  • Σχεδιάστε το πρόγραμμα της νέας χρονιάς

Συζητήστε τις ανάγκες και τα θέλω μικρών και μεγάλων ώστε να θέσετε στόχους και να σχεδιάστε ένα πρόγραμμα που θα δίνει κίνητρο σε όλα τα μέλη της οικογένειας να το υποστηρίξουν. Φροντίστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω, ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τις στιγμές της ευχαρίστησης.

  • Οργανώστε το χώρο και το χρόνο σας

Φροντίστε το δωμάτιο, το γραφείο και τα ρούχα των παιδιών ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν πιο εύκολα σους στόχους τους και να λειτουργήσουν πιο αυτόνομα καθώς μεγαλώνουν. Απομακρύνετε το υλικό που δε σας χρειάζεται και κρατήστε στο χώρο τα απαραίτητα. Οργανώστε χρονικά τις δραστηριότητες όλων, φτιάχνοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο (πότε τρώμε, πότε μελετάμε, πότε αθλούμαστε, πότε ξεκουραζόμαστε, πότε συναντιόμαστε για κουβέντα κτλ).

  • Φτιάξτε ένα κολάζ με το πρόγραμμα και τοποθετήστε το σε χώρο που να έχει πρόσβαση όλη η οικογένεια

Το πρόγραμμα φτιάχνεται για να μας δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία, καθώς βοηθά να το γνωρίζουμε όλοι. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και μειώνουμε το άγχος της καθημερινότητας.

  • Ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρείτε χρόνο να συζητάτε το αρχικό πρόγραμμα 

Η οικογένεια έχει την ανάγκη να επαναπροσδιορίζει την κοινή της πορεία μαθαίνοντας από την πράξη. Βοηθά να είμαστε ευέλικτοι και να ξανασυζητάμε το πρόγραμμα, αφήνοντας χώρο στις διαφορετικές απόψεις να ακουστούν και να εμπλουτίσουν το αρχικούς μας στόχους.

 

Γεωργία Καρυστιανού
Ψυχοθεραπεύτρια

 

  • Επαναφέρετε το πρόγραμμα στον ύπνο

Τα παιδιά χρειάζονται 8-10 ώρες βραδινού ύπνου για να είναι ξεκούραστα, με σταδιακή προσαρμογή του ωραρίου του ύπνου τους, ώστε να μπορούν να ξυπνούν νωρίς.

  • Επιστροφή στο καθημερινό πρόγραμμα

Μετά την επιστροφή στο σπίτι από το σχολείο καλό είναι να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκούρασης, μελέτης ή αθλητικής δραστηριότητας, ώστε να μπορούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να αποδώσουν καλύτερα.

Τα παιδιά, ειδικά αυτά που γυμνάζονται, είναι απαραίτητο να υποβάλλονται στον ιατρικό διαγνωστικό έλεγχο που χρειάζεται για την ασφαλή συμμέτοχη τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να γίνεται ένας αξιόπιστος έλεγχος αθλητικής καταλληλότητας προτού δοθεί Ιατρική Βεβαίωση Ικανότητας Άθλησης.

 

Ανθή Ασημακοπούλου 
Ειδικός Παθολόγος

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο