Επιλογή Σελίδας

Στην ιατρική μια κατάσταση ονομάζεται αναστρέψιμη ή ιάσιμη όταν όλα επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη διακοπή της θεραπείας. Ο διαβήτης τύπου 1 (ή ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός) σήμερα δεν θεωρείται αναστρέψιμος η ιάσιμος. Υπαρχει σε εξέλιξη εκτεταμένη ερευνητική προσπάθεια που ο σκοπός της είναι να “πειστεί” το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αυτών να μην προσβάλλει και να μη καταστρέφει τα β κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη.

Στον διαβήτη τύπου 2 (το λεγόμενο και διαβήτη ενηλίκων) τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Όταν αυτός είναι ήπιος, τα επίπεδα της γλυκόζης είναι δυνατόν να επιστρέψουν στο φυσιολογικό με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής του ασθενή. Αυτές περιλαμβάνουν α) την ελάττωση των θερμίδων που προσλαμβάνονται με την τροφή και β) την τακτική άσκηση. Εδώ ο στόχος είναι η απώλεια βάρους που έχει ως συνεπεία τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη που παρουσιάζεται στους υπέρβαρους διαβητικούς. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι αν θεωρήσουμε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι μια μορφή θεραπείας, τότε ο διαβήτης δεν είναι αναστρέψιμος αφού όταν σταματήσει “η θεραπεία”, η νόσος θα επιστρέψει.

Στο Διαβητολογικό Ιατρείο παρέχεται ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) και των επιπλοκών του.
Μάθετε περισσότερα και κλείστε ραντεβού για να εξεταστείτε.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο σακχαρώδης διαβήτης που αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, αναφέρεται και “ως διαβήτης ελεγχόμενος με διατροφή”. Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζεται στους διαβητικούς αυτούς ότι η νόσος αν και ελέγχεται με τη διατροφή και την άσκηση εξακολουθεί να υπάρχει. Όσο νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσου γίνουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ρύθμισης χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Παθολόγος – Διαβητολόγος Σάββας Δελλαπόρτας

 

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο