Επιλογή Σελίδας

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ με εξειδίκευση στον χώρο της διάγνωσης αλλεργιών ενημερώνει ότι έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ σε έκδοχα που ευθύνονται για την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων σε ασθενείς που κάνουν το εμβόλιο κατά του SaRs-CoV-2.

Tα έκδοχα αυτά ονομάζονται πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000 που περιλαμβάνεται στα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Μoderna και πολυσορβικό 80 (POLYSORBATE 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Οι ουσίες PEG 2000 και POLYSORBATE 80 χρησιμοποιούνται ευρέως σε φάρμακα είτε ως δραστική ουσία είτε ως έκδοχα γιατί έχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικοχημικών ιδιοτήτων και ένα ασφαλές προφίλ. Μπορεί επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα και ως πρόσθετα σε προϊόντα υγιεινής, καλλυντικά κ.λπ.

Η Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρεία (ΕΑΑΚΑ) προτείνει να εξεταστούν περαιτέρω κατηγορίες ασθενών που εμφανίζουν τα παρακάτω:

1. Αντίδραση σε προϊόντα που περιέχουν PEG, όπου η ευαισθητοποίηση στα δραστικά συστατικά έχει αποκλειστεί.
2. Αντίδραση σε σκευάσματα εντέρου που περιέχουν PEG.
3. Επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις σε άσχετα μεταξύ τους φάρμακα και προϊόντα (μερικές φορές φέρουν τη διάγνωση «ιδιοπαθής αναφυλαξία»).
4. Αντίδραση μόνο σε ορισμένες εμπορικές ονομασίες ή δόσεις των ίδιων φαρμάκων και κατά συνέπεια όχι στη δραστική ουσία (συνεπώς πιθανή αντίδραση σε έκδοχα συγκεκριμένης εμπορικής έκδοσης φαρμάκου).
5. Αντιδράσεις μετά από επεμβατικές διαδικασίες ή περιεγχειρητικούς χειρισμούς.

Ενώ άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγούμενους εμβολιασμούς ή/και σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων/ιδιοπαθή αναφυλαξία προτείνεται να έρθουν σε επικοινωνία με αλλεργιολόγο πριν τον επικείμενο εμβολιασμό.

Προσφάτως η συγκεκριμένη εξέταση ΒΑΤ (Τεστ Ενεργοποίησης Βασεόφιλων) εντάχθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 3794/13.08.2021, που αφορά τη διαδικασία και τους λόγους απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«β) Φυσικά πρόσωπα με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen). Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη διάγνωση της αλλεργίας και τη σοβαρότητα της αντίδρασης στο κατονομαζόμενο, ανά περίπτωση, συστατικό συγκεκριμένου τύπου εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19.»

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο