Επιλογή Σελίδας

Ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος είναι το στομάχι. Όσο σημαντικό είναι όμως, άλλο τόσο είναι και ευαίσθητο, καθώς είναι πολύ εύκολο να ενοχληθεί από συνήθειες που μας φαίνονται ακίνδυνες. Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχετε εντοπίσει κάποιες ευαισθησίες στο στομάχι σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα παρακάτω:

Καφές
Όταν πίνουμε καφέ, το στομάχι μας έχει την τάση να εκκρίνει μεγάλη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος, το οποίο όταν υπερεκκρίνεται προκαλεί πόνο, δυσπεψία και κάψιμο. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποδεικνύουν παθήσεις που σχετίζονται με το πεπτικό μας σύστημα και μερικές από αυτές είναι : η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσετε ότι το στομάχι σας έχει ευαισθησία στον καφέ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέγετε καφέ με λιγότερη καφεΐνη και να μην τον καταναλώνετε ποτέ με άδειο στομάχι.

Τσιγάρο
Όταν ένα άτομο καπνίζει, τότε το πεπτικό του σύστημα επιβαρύνεται με υπερέκκριση γαστρικού οξέος και χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού του σφιγκτήρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση των αμυντικών μηχανισμών του στομάχου και πρόκληση παθήσεων όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις φυσικά συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος ή τουλάχιστον ο περιορισμός αυτού.

Νερό µε το φαγητό
Το νερό σε συνδυασμό με το φαγητό, σε περιπτώσεις φυσιολογικής λειτουργίας του στομάχου δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Σε παθήσεις όμως που το στομάχι παράγει μικρότερη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος (π.χ. ατροφική γαστρίτιδα), ο συνδυασμός νερού και φαγητού μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Ακόμα πιο επιβαρυντική είναι η κατανάλωση αναψυκτικών, τα οποία εκτός από δυσπεψία προκαλούν και παλινδρόμηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι η αποφυγή κατανάλωσης υγρών ταυτόχρονα με τα γεύματά σας.

Από το τραπέζι στο κρεβάτι
Μια συνήθεια που έχουν αρκετοί άνθρωποι είναι να ξαπλώνουν αμέσως μετά από ένα καλό γεύμα. Αυτή όμως η συνήθεια είναι ένα μεγάλο λάθος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις του πεπτικού όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το ιδανικό λοιπόν, θα ήταν να ξαπλώσετε τουλάχιστον 3 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού. Ειδικότερα σε περιπτώσεις που υπάρχουν συχνές υποτροπές παλινδρόμησης, καλό θα ήταν να ανυψώσετε το κρεβάτι από την πλευρά της κεφαλής, τοποθετώντας δύο τάκους 10 εκατοστών κάτω από το κρεβάτι ώστε αυτό να γίνει επικλινές.

Αλκοόλ
Υπάρχουν πολλές συνέπειες στο πεπτικό σύστημα ενός ατόμου όταν αυτό καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Το γαστρικό οξύ υπερεκκρίνεται στο στομάχι και ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να βρίσκουν γόνιμο έδαφος παθήσεις όπως η γαστρίτιδα και το έλκος. Ο περιορισμός του αλκοόλ ή η κατανάλωση του πάντα με αρκετό νερό και γεμάτο στομάχι, μπορούν να μειώσουν τις βλαβερές του συνέπειες.

Φαγητό στο πόδι
Λόγω έλλειψης χρόνου, η κατανάλωση φαγητού περπατώντας ή πάρα πολύ γρήγορα έχει γίνει πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτή όμως η συνήθεια είναι βλαβερή για το στομάχι αφού με αυτό τον τρόπο παρεμβαίνουμε στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Η γρήγορη μάσηση της τροφής οδηγεί σε κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί πόνο, φούσκωμα και δυσπεψία. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά στο γεύμα σας, να μασάτε καλά και να είστε καθιστοί.

Η ευαισθησία του στομαχιού μας επιβάλλει την δική μας προσοχή σε οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να αισθανόμαστε. Αν νιώθετε ενοχλήσεις που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν συνετό να την αντιμετωπίστε άμεσα μέσω μιας λεπτομερούς διάγνωσης.

Έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι, ενημερωθείτε για το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Πράξις Υγείας και κλείστε το ραντεβού σας για να εξεταστείτε.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο