Η γρίπη είναι μια μολυσματική νόσος που μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού. Οι περισσότερες εποχικές εξάρσεις παρατηρούνται μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου.
Τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν , από τα οποία νοσεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι τα A H1N1, A H3N2, B.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γρίπης έχουν αιφνίδια έναρξη με πυρετό, ρίγος, καταβολή, βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, κεφαλαλγία και μυαλγίες και διάρκεια συνήθως 2-7 ημέρες.
Επιβάλλεται να αναζητήσουμε ιατρική φροντίδα όταν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή όταν έχουμε υψηλό και παρατεταμένο πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, σύγχυση, έντονους εμετούς ή σπασμούς.
Επιπλοκές
– Δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις (παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία)
– Ιογενής πνευμονία
– Περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα
– Σύνδρομο REYE
– Ιογενής μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα
Απλά μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε να νοσήσουμε από τη γρίπη
– Καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικά διαλείμματα
– Απομόνωση του ασθενούς μέχρι να αναρρώσει (χρόνος μετάδοσης: 1 ημέρα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα έως 1 εβδομάδα μετά)
– Έγκαιρος εμβολιασμός (1 δόση του εμβολίου της γρίπης στο τέλος Οκτωβρίου, χρειάζονται 2 εβδομάδες για τη δημιουργία αντισωμάτων)
Ομάδες υψηλού κινδύνου
– Άτομα άνω των 65 ετών
– Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως: καρδιαγγειακά, άσθμα, ΧΑΠ, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, νευρομυϊκά νοσήματα, ανοσοκαταστολή (λήψη κορτιζόνης, χημειοθεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, κακοήθειες, διαβήτης, δρεπανοκυτταρική αναιμία.
– Εγκυμοσύνη
– Άτομα που φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών ή ασθενείς υψηλού κινδύνου.
– Κλειστοί πληθυσμοί (σχολεία, στρατόπεδα, ιδρύματα)
– Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
Αντενδείξεις εμβολιασμού
Ένας σοβαρός λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος είναι να έχει αλλεργία στο αυγό.
Ανεπιθύμητες παρενέργειες
Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες αν και σπάνιες: πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πυρέτιο, σύνδρομο Guillain Barre (συνδέεται περισσότερο με τη νόσηση από τη γρίπη παρά με το εμβόλιο).
Θεραπεία γρίπης
– Συμπτωματική (ανάπαυση, ενυδάτωση, αντιπυρετικά, παυσίπονα)
– Αντιβιοτικά, αλλά μόνο αν υπάρχουν βακτηριακές επιπλοκές
– Ειδική αγωγή (οσελταμιβίρη) σύμφωνα με την κρίση του ιατρού για πρόληψη ή θεραπεία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου ή με σοβαρά συμπτώματα ή με επιδεινούμενη κλινική εικόνα).
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΘΗ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ