Επιλογή Σελίδας

Ο ειδικός παθολόγος του ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Σάββας Δελλαπόρτας μας ενημερώνει σχετικά με τις περιπτώσεις καρκίνου που μπορούμε να αποφύγουμε υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως τη σωστή διατροφή, την καθημερινή άσκηση και την άμεση διακοπή των ανθυγιεινών συνηθειών.

Περισσότερες από 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν οι μισοί από όλους τους θανάτους που προκαλούνται από τα νεοπλάσματα σχετίζονται με δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη της Αmerican Cancer Society (Nov 2017).

“Το κάπνισμα σχετίζεται με πολύ περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου και θανάτου από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο”, παρατηρούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ο συχνότερος καρκίνος που προκαλείται από το κάπνισμα ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά το κάπνισμα συνέβαλε επίσης σε μεγάλο αριθμό νεοπλασμάτων του λάρυγγα, του οισοφάγου, των στοματικών και ρινικών κοιλοτήτων. Το υπερβολικό σωματικό βάρος ήταν ο δεύτερος πιο κοινός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με τον καρκίνο, προκαλώντας το 7,8% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και το 6,5% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Είναι σημαντικό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος ήταν υπεύθυνο για έναν δυσανάλογο αριθμό καρκίνων της μήτρας, περίπου 69%, καθώς και για παραπάνω από το ένα τρίτο των καρκίνων της χοληδόχου κύστης και για περίπου το ένα τρίτο των καρκίνων του νεφρού και της νεφρικής πυέλου. “Η κατανάλωση αλκοόλ ήταν η τρίτη συχνότερη αιτία σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ των γυναικών και η τέταρτη συχνότερη μεταξύ ανδρών”, στο 6,4% και 4,8% όλων των καρκίνων, αντίστοιχα, σημειώνουν οι ερευνητές. “Συνολικά, το αλκοόλ συνδέθηκε με το 5,6% των περιπτώσεων καρκίνου και το 4% των θανάτων από καρκίνο”, προσθέτουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν το 50% των νεοπλασμάτων στην στοματική κοιλότητα και των καρκίνων του φάρυγγα στους άνδρες σχετίζονταν με την κατανάλωση αλκοόλ. Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) ήταν επίσης αιτία καρκίνων του στόματος και του φάρυγγα, ειδικά μεταξύ των μεσηλίκων ανδρών.

Η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα -αδράνεια συνδέθηκε με κάτι λιγότερο από το 3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου συνολικά. Η σωματική αδράνεια ήταν υπεύθυνη για ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

“Ο συνδυασμός του υπερβολικού σωματικού βάρους, της πρόσληψης αλκοόλ, της κακής διατροφής και της σωματικής αδράνειας αφορούσε το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες και ήταν δεύτερος (ο συνδυασμός) μετά το κάπνισμα στους άνδρες” , επισημαίνουν οι ερευνητές. “Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της συμμόρφωσης σε κατευθυντήριες οδηγίες που αποσκοπούν στον έλεγχο του βάρους, της κατανάλωσης αλκοόλ, στη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση”, σημειώνουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις μελανώματος οφειλόταν στην έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Η ανάλυση δεν περιλάμβανε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος από μη μελανώματα. Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ήταν η δεύτερη συχνότερη αιτία στις συνολικές περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες, ανερχόμενη στο 5,8%. Ήταν λιγότερο υπεύθυνη για περιπτώσεις καρκίνου στις γυναίκες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 3,3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου προκλήθηκαν από λοιμώξεις. Οι ηπατίτιδες Β και C και ο HPV ήταν συχνότεροι μεταξύ των μολυσματικών παραγόντων.

Ενδιαφέρεστε για έγκαιρη διάγνωση; Ενημερωθείτε και κλείστε το ραντεβού σας με τον ειδικό γιατρό.

ΣΑΒΒΑΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ MD
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ: CA Cancer J Clin

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο