Επιλογή Σελίδας

Η κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από ένα ξαφνικό «κύμα» έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας.

 

Πώς εμφανίζεται: Τα επεισόδια εμφανίζονται απότομα και η αιτία μπορεί να είναι συγκεκριμένη (π.χ. φόβος για μια κατάσταση) αλλά και αόριστη, δηλαδή το άτομο δεν καταλαβαίνει τι πυροδότησε την κρίση. Τα συνήθη συμπτώματα είναι: δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος, τρέμουλο, εφίδρωση, αίσθημα ναυτίας και αδυναμία. Το άτομο επίσης μπορεί να νιώθει ακόμα πιο έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ότι χάνει τις αισθήσεις του ή τα λογικά του.
Θεραπεία:
Οι κρίσεις πανικού, όπως και κάθε αγχώδης διαταραχή, μπορούν να θεραπευτούν αν αντιμετωπιστούν άμεσα και με τη σωστή θεραπεία.
Οι δύο κύριοι τύποι θεραπείας είναι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή.
Η ψυχοθεραπεία συνήθως έχει ως στόχο να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει και να αποδυναμώσει την πηγή του στρες και του φόβου του, εστιάζοντας παράλληλα σε τεχνικές χαλάρωσης.
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για μικρές χρονικές περιόδους μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των κρουσμάτων και την ένταση με την οποία αυτά εκδηλώνονται.

Οι κρίσεις πανικού, που ουσιαστικά αποτελούν ένα σύμπτωμα, συμβαίνουν όλο και σε περισσότερους ανθρώπους, πιθανότατα και λόγω του αυξημένου άγχους που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Παρά το γεγονός ότι είναι δυσάρεστες και πολλές φορές προκαλούν τρόμο, οι κρίσεις αυτές δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνες για τη σωματική ή την ψυχική μας υγεία.
Όπως συμβαίνει και με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, η ακριβής αιτία των κρίσεων πανικού δεν είναι πλήρως κατανοητή, όμως πριν… πανικοβληθείτε, θυμηθείτε ότι το μισό μέρος της θεραπείας είναι η αναγνώριση του προβλήματος, γι’ αυτό και επιβάλλεται να απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο