Επιλογή Σελίδας

Υπέροχη ημέρα έξω και ανυπομονείς για κηπουρική. Πριν όμως “λερώσεις” τα χέρια σου οφείλεις να αναρωτηθείς: Πότε έκανα την τελευταία δόση αντιτετανικού εμβολίου;

Το αντιτετανικό εμβόλιο στους ενήλικες διαρκεί μόνο 10 έτη.

Αν έχει παρέλθει περισσότερος χρόνος, η συμβουλή είναι να αποφύγεις τις εργασίες στον κήπο και να επισκεφθείς τον γιατρό σου. Δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύσεις να εκτεθείς σε μια σοβαρή και θανατηφόρο νόσο, τον τέτανο.

Οι περισσότεροι συνδέουμε τον τέτανο με τα σκουριασμένα καρφιά. Ο τέτανος, όμως, είναι παντού. Στο έδαφος, στη σκόνη, στα περιττώματα των ζώων. Μπορεί να μολυνθείς και από τσιμπήματα εντόμων, από δάγκωμα ή γρατζούνισμα ζώων ή από μικρά τραύματα του δέρματος. Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι το 30% των λοιμώξεων από τέτανο συμβαίνουν στον κήπο.

Ο τέτανος δεν συνδέεται πάντοτε με ευδιάκριτα τραύματα ή τσιμπήματα.

Πρόσφατα, υπήρξε περιστατικό στο οποίο ο ασθενής που εκδήλωσε τέτανο δεν είχε κάποιο τραύμα αλλά η πύλη εισόδου ήταν μία σχεδόν αόρατη ρωγμή στην έσω επιφάνεια του αντίχειρα. Ευτυχώς, ο ασθενής επιβίωσε αλλά μετά από 4μηνη παραμονή στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

Στο Πράξις Υγείας παρέχουμε άμεση ιατρική φροντίδα & διαγνωστικό έλεγχο.
Κλείστε το ραντεβού σας online, εύκολα και γρήγορα!

Ο τέτανος δεν είναι εύκολο να διαγνωσθεί.

Συνήθως, όλα ξεκινούν όταν σπόρια από το βακτήριο του τετάνου εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος από κάποιο τραύμα στο δέρμα. Τα σπόρια αυτά ευδοκιμούν και αναπτύσσονται μέσα στο σώμα και στη συνέχεια, παράγουν μια τοξίνη η οποία βλάπτει το νευρικό σύστημα. Πρώτα, επηρεάζει τα νεύρα που ευρίσκονται πλησιέστερα στο τραύμα και ακολούθως, επεκτείνεται στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Μετά από 5-10 ημέρες ο τέτανος προκαλεί το πιο τρομακτικό σύμπτωμα: «το κλείδωμα». Ο αυχένας του ασθενούς είναι άκαμπτος, υπάρχει δυσκολία στην κατάποση, αυξανόμενη σκληρία στην κοιλιά και ο γενικευμένος μυϊκός σπασμός ξεκινά καθώς η τετανική τοξίνη διαχέεται στο σώμα. Αυτά τα συμπτώματα είναι δυνατόν να διαρκέσουν για εβδομάδες. Όταν ο τέτανος είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει.

Ο τέτανος μπορεί μόνο να αντιμετωπισθεί με σωστή διαχείριση του ασθενούς, όχι να θεραπευτεί.

Ευτυχώς, όμως, ο τέτανος είναι εύκολο να προληφθεί. Διαθέτουμε εμβόλιο που είναι ιδιαίτερα δραστικό προσφέροντας πλήρη ανοσία στη νόσο. Χορηγείται αρχικά σε 3 δόσεις και από εκεί και πέρα αρκεί μια αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια.

ΣΑΒΒΑΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ  MD
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο