Επιλογή Σελίδας

ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ SARS-COV-2 (COVID 19)

 

Μοριακή Διάγνωση Κορωνοϊού

Η ασθένεια κορονοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Συχνότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας (συχνότερα ξηρός και λιγότερο συχνά παραγωγικός δηλαδή με απόχρεμψη) και η δύσπνοια.

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων τα οποία βήχουν, φτερνίζονται ή εκπνέουν, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (μέσω μολυσμένων χεριών).

Συγκεκριμένα, εκτός από την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, το άγγιγμα μιας μολυσμένης από σταγονίδια επιφάνειας και στη συνέχεια το άγγιγμα του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια είναι ένας σημαντικός τρόπος μετάδοσης.

Από την ημέρα της έκθεσης έως την εμφάνιση συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) μεσολαβούν 2 έως 14 ημέρες (συχνότερα είναι 4-5 ημέρες).

Οι συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό για προφύλαξη τονίζουν την ανάγκη για προσωπική υγιεινή και σωστή απολύμανση των χειρών. Στα άτομα που υποψιάζονται ότι μεταφέρουν τον ιό και έχουν ήπια συμπτώματα, να μένουν σπίτι και να ζητούν ιατρική συμβουλή, τηλεφωνώντας πρώτα σε έναν γιατρό, αντί να επισκεφθούν απευθείας μια κλινική.

Η διάγνωση γίνεται με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) με το δείγμα να λαμβάνεται από ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, στοματοφαρυγγικό επίχρισμα, πτύελα. Η ακριβής διάγνωση απαιτεί εργαστηριακή ταυτοποίηση του ιού με την ανίχνευση του γενετικού του υλικού (RNA) με την παραπάνω εξέταση.

Εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει.

Με αίσθημα ευθύνης το Διαγνωστικό και Ιατρικό Κέντρο ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ λειτουργεί ειδικό τμήμα κατ΄οίκον λήψης δείγματος για COVID-19.

Η εξέταση γίνεται με δύο τρόπους:

  1. Λήψη ρινοφαρυρυγγικού δείγματος
  2. Λήψη αιματολογικού δείγματος

Η συγκεκριμένη εξέταση προτείνεται:

  • Σε άτομα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή συμπτώματα της νόσου COVID19
  • Σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει
  • Για προεγχειρητικό έλεγχο

Η εξέταση πραγματοποιείται μόνο κατόπιν ραντεβού στο χώρο σας προκειμένου να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η δειγματοληψία για τις παραπάνω εξετάσεις γίνεται αποκλειστικά στο χώρο σας, από ειδικά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο επιστημονικό προσωπικό και η επεξεργασία των δειγμάτων διενεργείται σε ειδικό χώρο, ανεξάρτητα από το Κέντρο μας ώστε να παρέχουμε πάντα προστασία σε όλους τους προσερχόμενους σε εμάς.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία μας στο 210 6813000.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Παλαιολόγου 83 (Παπανικολή)
Χαλάνδρι, 152 32
Τηλ.: 210 6813000 , 210 6818100
Viber: 6974 757666
Fax: 210 6818300
E-mail: info@praxis-ygeias.gr

Κλείστε ραντεβού εύκολα και γρήγορα με οποιαδήποτε ειδικότητα επιθυμείτε!

Κλείστε ραντεβού online
iatriki episkepsi

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest