Επιλογή Σελίδας

Ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Προς τιμήν του Καναδού Νομπελίστα Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ την συνθετική ινσουλίνη, καθιερώθηκε η 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη.

 

Ο εορτασμός γίνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, μια ύπουλη ασθένεια που ευθύνεται για πάνω από 3.000.000 θανάτους ετησίως σε όλο το πλανήτη.

Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση, στην οποία κύριο ρόλο παίζει η ποσότητα και ο τρόπος που χρησιμοποιείται στο σώμα η ινσουλίνη. Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 2), τότε λέμε ότι το άτομο πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά, οδηγεί σε επιπλοκές που αφορούν ζωτικά όργανα του σώματος: καρδιά, νεφρούς, μάτια, αγγεία, νευρικά κύτταρα. Οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συχνές εξετάσεις ανεξαρτήτως ενοχλημάτων, καθώς οι περισσότερες από τις επιπλοκές του διαβήτη εκδηλώνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί συμπτώματα.

Μάθετε περισσότερα για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε για το διαβήτη και κλείστε ένα ραντεβού για να εξεταστείτε.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο