Επιλογή Σελίδας

Η 31η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος . Γιορτάζεται από το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να μας υπενθυμίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες ασθενειών και πρόωρου θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, καθώς 5 στους 10 άντρες και 4 στις 10 γυναίκες είναι καπνιστές. Επιπλέον, 3 στους 10 εφήβους, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο 1 στους 10 δηλώνουν
καπνιστές. Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο. Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.

Θλιβερή διαπίστωση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι με τα χρόνια, οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι η πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Από το 1992 στη χώρα μας οι καπνιστές καθώς και οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα έχουν αυξηθεί σημαντικά, υποδεικνύοντας έτσι την ανάγκη υπενθύμισης των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος :

  • Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές
  • Ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50, σε προοπτική δεκαετίας.
  • Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια ζωής, σε σχέση με τους μη καπνιστές
  • Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνον της ηρωίνης

Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες να κάνει ένας νυν ή πρώην καπνιστής, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να ασθενήσει λόγω του καπνίσματος. Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Πράξις Υγείας πραγματοποιούνται οι εξής εξετάσεις:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ
ΗΚΓ – Α/Α ΘΩΡΑΚΟΣ
CEA (ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ)

Κλείστε ραντεβού στο Πράξις Υγείας και ενημερωθείτε για τη διακοπή καπνίσματος, κάντε ένα δώρο ζωή στον εαυτό σας.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο