Επιλογή Σελίδας

Η παθολογία της κύησης είναι η εξειδίκευση που ασχολείται με τις παθολογικές καταστάσεις που προκύπτουν τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και την περίοδο αμέσως μετά (της λοχείας). Συγκεκριμένα, ασχολείται τόσο με τις κλινικές οντότητες που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη όσο και με τις καταστάσεις εκείνες που προϋπάρχουν και συνεχίζουν κατά την περίοδο αυτή.

Τι σημαίνει η ειδικότητα αυτή;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ασχολείται με τις παθολογικές καταστάσεις που προκύπτουν τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και την περίοδο της λοχείας (σακχαρώδης διαβήτης κύησης, υπερτασική νόσος κύησης, προεκλαμψία – εκλαμψία, λοιμώξεις που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ιδιαίτερης αντιμετώπισης προς αποφυγή συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου κλπ) όσο και εκείνες που προϋπάρχουν (χρόνια υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή 2, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ).

Σε ποιες ομάδες εγκύων απευθύνεται?

Απευθύνεται ουσιαστικά σε όλες τις εγκύους που αναζητούν ιατρική συμβουλή, είτε λόγω εμφάνισης μιας πρωτοεμφανιζόμενης παθολογικής κλινικής οντότητας κατά τη διάρκεια της κύησης είτε για παρακολούθηση ενός χρόνιου νοσήματος που χρήζει εντατικής παρακολούθησης και κατάλληλης συμβουλευτικής και καθοδήγησης-αντιμετώπισης κατά την περίοδο αυτή. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι όποια έγκυος επιθυμεί απλή καθοδήγηση και συμβουλευτική σε θέματα που αφορούν στην περίοδο της εγκυμοσύνης – πλην των μαιευτικών κ γυναικολογικών θεμάτων – μπορεί να απευθύνεται σε παθολόγο κύησης.

Ποια η θέση του παθολόγου κύησης στην παρακολούθηση της κύησης? Ποια η συνεργασία με τον γυναικολόγο?

Σε συνεργασία πάντα με τον γυναικολόγο, ο οποίος έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της εγκύου, ο ρόλος του παθολόγου κύησης είναι σημαντικός. Επί εμφάνισης μιας παθολογικής κατάστασης, μπορεί με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση να αποτρέψει την εμφάνιση επιπλοκών ή ακόμη και την πλήρη εκδήλωση μιας νόσου εφόσον υπάρξει έγκαιρη αναζήτηση συμβουλευτικής. Επίσης, έχει θέση στην παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων που προϋπάρχουν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις η συνεργασία με τον γυναικολόγο θεωρείται θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχή έκβαση της κύησης.

Ποια η θέση της εξειδίκευσης αυτής στο διαγνωστικό κέντρο Πράξις Υγείας?

Λόγω ύπαρξης όλων των ειδικοτήτων, καθώς και της δυνατότητας πλήθους εργαστηριακών εξετάσεων στο ιατρικό και διαγνωστικό κέντρο Πράξις Υγείας, ο παθολόγος κύησης έχει τη δυνατότητα άμεσης συνεργασίας και παραπομπής σε όποια ειδικότητα και εργαστήριο χρειάζεται για άμεση και αποτελεσματική επιτυχημένη αντιμετώπιση της όποιας κατάστασης προκύπτει κατά τη διάρκεια της κύησης.

Διαμαντίδου Βασιλική
Παθολόγος Κύησης

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο