Επιλογή Σελίδας

Διάρκεια θεραπείας και παρακολούθηση
Γενικά, η θεραπεία για την ΑΥ πρέπει να διατηρείται δια βίου. Η διακοπή της θεραπείας σε υπερτασικούς ασθενείς στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από επιστροφή των τιμών στα προ αγωγής επίπεδα. Σε κάποιους ασθενείς όπου η θεραπεία είναι αποτελεσματική για μακρά περίοδο, είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των σκευασμάτων ή/και η δοσολογία αυτών, ιδιαίτερα αν ο ασθενής ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Η μείωση αυτή είναι σωστό να λάβει χώρα σταδιακά και με τακτικό έλεγχο για υποτροπές.

Η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται από ομάδα θεραπόντων, ιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών σε αγαστή συνεργασία αναλόγως με τις δυνατότητες του εκάστοτε συστήματος υγείας. Όταν επιτευχθεί ο στόχος, είναι λογικός ο επανέλεγχος σε τακτά διαστήματα διάρκειας κάποιων μηνών- δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στον έλεγχο της ΑΠ μεταξύ 3μηνων ή 6μηνων διαστημάτων. Η ύφεση των ασυμπτωματικών οργανικών βλαβών κατά το διάστημα της βέλτιστης αγωγής αντανακλάται στην μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας από καρδιαγγειακά συμβάματα, χωρίς ακόμη να υπάρχουν μελέτες που να αναδεικνύουν τον βέλτιστο τρόπο παρακολούθησης σημείων των βλαβών αυτών κατά την επανεκτίμηση του ασθενούς.

Διαχείριση υπέρτασης και καρδιαγγειακού κινδύνου στους ηλικιωμένους
Στους υπερήλικες ασθενείς, η διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι πεδίο αντινομίας. Οι αντίθετοι σε αυτό υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να επέμβει κανείς σε καρδιαγγειακό κίνδυνο που πρακτικά σχετίζεται με την ηλικία και μόνο. Οι υπέρμαχοι όμως αναφέρουν ότι πολλές προφυλακτικές θεραπείες είναι ακόμη αποτελεσματικές στην προχωρημένη ηλικία προσφέροντας όφελος σε νοσηρότητα και θνητότητα.

Η τρέχουσα άποψη όπως αυτή εκφράζεται από τα επίσημα όργανα θεωρεί τις επιδημιολογικές αποδείξεις για μείωση του κινδύνου ως την κύρια δεξαμενή σκέψης εκ της οποίας εκπορεύονται οι τρέχουσες οδηγίες. Ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνεται κάθε συζήτηση αναφορικά με την ποιότητα ζωής, τα πιθανά ηθικά διλλήματα όπως και την αναπόφευκτη κάποιες φορές ματαιότητα της θεραπείας.

Υπέρταση
Σε γενικές γραμμές η στρατηγική ελέγχου πίεσης είναι πιο ελαστική. Με βάση τη βιβλιογραφία, είναι αυξανόμενες οι ενδείξεις ότι σημασία έχει περισσότερο η βιολογική ηλικία από την ημερολογιακή.

Διαβήτης
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο γλυκαιμικός έλεγχος πρέπει να είναι πιο χαλαρός. Η βιολογική ηλικία φαίνεται να έχει λιγότερο εδραιωμένο ρόλο στην εξατομίκευση της αγωγής, αλλά γενικά υπάρχει η τάση για επιείκεια στους στόχους σε εύθραυστους ασθενείς.

Δυσλιπιδαιμία
Είναι το πεδίο με τις μεγαλύτερες διχογνωμίες, όσον αφορά στη μαζική χρήση στατινών στους υπερήλικες. Νεότερα δεδομένα αναμένονται προκειμένου να καταλήξουμε σε οδηγίες για τη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας σε αυτήν την ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Καρδιολόγος MD,PhD,MSc

Αν υποφέρετε από υπέρταση και ανησυχείτε για την υγεία σας, επικοινωνήστε άμεσα με το Καρδιολογικό Τμήμα του Πράξις Υγείας. Ο καρδιολόγος μας θα σας κατευθύνει για τις εξετάσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνετε και για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο