Επιλογή Σελίδας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ως μία από τις 5 πιο σημαντικές αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 90% των περιστατικών προκαλούνται από την εισπνοή καπνού, είτε μέσω του καπνίσματος (τσιγάρα, πούρα κ.λπ.) είτε μέσω της παθητικής έκθεσης σε αυτόν. Οι αναθυμιάσεις, οι χημικές ουσίες και η σκόνη που βρίσκονται συχνά στο περιβάλλον εργασίας αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν ώστε πολλά άτομα να αναπτύσσουν ΧΑΠ.
Η γενετική προδιάθεση που έχει ο κάθε ασθενής, μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της ΧΑΠ – ακόμη και αν το άτομο δεν έχει καπνίσει ποτέ ή δεν έχει ποτέ εκτεθεί σε ισχυρούς ερεθιστικούς παράγοντες των πνευμόνων στο χώρο εργασίας του.
Η ΧΑΠ είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός συνόλου βαθμιαίων επιδεινούμενων αποφρακτικών νοσημάτων των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και ορισμένες μορφές βρογχεκτασιών.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου είναι η αυξημένη δύσπνοια, ο συχνός βήχας (με ή χωρίς βλέννα ), ο συριγμός, το σφίξιμο και οι πόνοι στο στήθος. Πολλές φορές τα παραπάνω συμπτώματα, αν και έντονα, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ασθενείς οι οποίοι αργούν να απευθύνουν στον ειδικό γιατρό, συχνά με μοιραία αποτελέσματα για την υγείας τους.

Ο βασικός έλεγχος για τη διάγνωση της ΧΑΠ σε αρχικό στάδιο είναι απλός και περιλαμβάνει σπιρομέτρηση, εκτίμηση της δύσπνοιας του ασθενούς καθώς επίσης και κλινική εξέταση. Ο έλεγχος είναι ανώδυνος και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μία εξέταση στον Πνευμονολόγο.

Αν και μιλάμε για μια πάρα πολύ σοβαρή ασθένεια, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα άλματα στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ΧΑΠ, με θεραπείες που είναι εξειδικευμένες βάσει των ξεχωριστών συμπτωμάτων του εκάστοτε οργανισμού αλλά και του φαινότυπου του κάθε ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη παραμένει πάντα ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ΧΑΠ. Τα ισχυρότερα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της νόσου είναι οπωσδήποτε η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και ο έλεγχος της έκθεσης του ατόμου σε ρύπους στο χώρο εργασίας. Εάν κάποιος πάσχει από ΧΑΠ, εκτός από την άμεση ανάγκη για τη διακοπή του καπνίσματος, απαιτείται η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και ο προληπτικός εμβολιασμός κατά της γρίπης.

Αλέξανδρος Καλκάνης
Πνευμονολόγος

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί να ελεγχθεί με μία μόνο εξέταση. Μην μένεις αδρανής, #kane_to_praxi και κλείσε τώρα online το ραντεβού σου στο Πράξις Υγείας.

Ενημερώσου επίσης για τη διακοπή καπνίσματος, κάνε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σου αλλά και στους οικείους σου.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο