Επιλογή Σελίδας

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, παρακολουθώντας με ανησυχία την εξάπλωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, θα ήθελαν να γνωρίζουν με ποιους τρόπους μπορούν να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα από την μόλυνση.

Το πιο συχνό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε στους ανθρώπους αυτούς είναι: «Να φορέσω μάσκα στο πρόσωπο; Με τη μάσκα θα είμαι ασφαλής; Και αν ναι, ποιο είδος μάσκας είναι προτιμότερο;»

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να βρουν τους τρόπους με τους οποίους μεταδίδεται ο νέος ιός.

Η καλύτερη συμβουλή που δίνουμε είναι αυτή που βασίζεται στις οδηγίες του CDC (Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, που έχει έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ):

1) Πλύνετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
2) Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια
3) Αποφύγετε την επαφή με άτομα που εκδηλώνουν την νόσο ή είναι βέβαιο ότι έχουν εκτεθεί σε αυτή

Η συμβουλή αυτή θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από πολλά είδη λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένου και του 2019-CoV.

μάσκες προσώπου είναι δυνατόν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην πρόληψη της λοίμωξης, όμως ο ρόλος αυτός είναι περιορισμένος σε συνθήκες καθημερινότητας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χρήση μιας μάσκας προσώπου μπορεί να σας προστατεύσει από την μετάδοση του ιού από τα χέρια σας στο στόμα, επειδή μάλλον δίνετε περισσότερη προσοχή και δεν αγγίζετε το πρόσωπό σας όταν τη φοράτε. Εξασφαλίζει επίσης κάποια προστασία από τα σταγονίδια, όταν ένα άτομο που νοσεί βήχει ή φτερνίζεται κοντά σας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον ιατρό στο να συστήσει τη χρήση μάσκας είναι η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που καμιά φορά η χρήση αυτή δημιουργεί. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η μάσκα προσώπου δεν αποτελεί ιδανικό μέσο προστασίας. Για παράδειγμα, είναι πραγματικά δύσκολο να βρείτε μια μάσκα που να ταιριάζει απόλυτα γύρω από τη μύτη και το στόμα σας και να την κρατήσετε μεγάλο χρονικό διάστημα. Τη στιγμή που αγγίζετε τη μύτη ή το στόμα σας, μέσα από τη μάσκα, χάνετε αυτόματα την προστασία που αυτή σας προσφέρει.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για το πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες και ποιο είδος μάσκας είναι κατάλληλο ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Προφυλάξεις από σταγονίδια: Χρησιμοποιήστε μια ορθογώνια χειρουργική μάσκα για μια λοίμωξη που εξαπλώνεται με μεγάλα σταγονίδια όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Λοιμώξεις όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και ορισμένοι τύποι βακτηριακής μηνιγγίτιδας ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Τόσο το άτομο που νοσεί όσο και εκείνοι που ευρίσκονται γύρω του, το φροντίζουν κλπ, οφείλουν να φορούν χειρουργική μάσκα προσώπου.

Προφυλάξεις από αερομεταφερόμενα σωματίδια: Ορισμένες λοιμώξεις των πνευμόνων ή του φάρυγγα εξαπλώνονται με μικρά ιικά ή βακτηριακά σωματίδια που παραμένουν αιωρούμενα και εισπνέονται. Ο νέος Κορονοϊός, ο SARS, η ιλαρά και η φυματίωση ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτή τη περίπτωση το άτομο που νοσεί, πρέπει να φοράει μάσκα προσώπου. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί του πρέπει να φορούν για προστασία στρογγυλή μάσκα τύπου Ν95 που προστατεύει από τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια.

Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να συλλέγουν περισσότερα στοιχεία για το πώς εξαπλώνεται ο νέος ιός, οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας προσώπου εστιάζονται στα άτομα που νοσούν ή που έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό. Τα άτομα που νοσούν ή διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν οφείλουν να φορούν χειρουργική μάσκα προσώπου. Όσοι φροντίζουν ασθενείς με τον ιό πρέπει να φορούν μάσκα του τύπου Ν95.

Για τους υπόλοιπους, η καλύτερη προστασία είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής των χεριών, εφόσον δεν είναι καθαρά, με το πρόσωπο και η αποφυγή επαφής με άτομα που πάσχουν ή έχουν εκτεθεί στον ιό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και κατά την προφύλαξη από τη γρίπη. Αν επιλέξετε να φορέσετε χειρουργική μάσκα, βεβαιωθείτε ότι αυτή εφαρμόζει καλά γύρω από τη μύτη και το στόμα. Αλλάξτε την αμέσως αν κάποιος κοντά σας σας βήξει ή φτερνιστεί. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μοιραστείτε με τους γιατρούς σας το ιστορικό του ταξιδιού και των επαφών σας και να ζητήσετε έγκαιρα ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που έχετε πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Σάββας Δελλαπόρτας
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΑΞΙΣ-ΥΓΕΙΑΣ

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο