Επιλογή Σελίδας

Η ψηλάφηση και η αυτοεξέταση του στήθους σώζει ζωές και είναι κάτι που πρέπει κάθε γυναίκα να μάθει να κάνει μόνη της, αμέσως μετά την εφηβεία της. Αφιερώνοντας μόνο 10΄ λεπτά τον μήνα για τον εαυτό σας, βοηθάτε στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη ίαση.

Σκοπός της αυτοψηλάφησης είναι, μέσω της πολλαπλής επανάληψής της, να γνωρίσετε τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών σας, και να μπορέσετε να αναγνωρίσετε έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή. Έχει αποδειχθεί πως οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να ψηλαφήσουν ακόμα και πολύ μικρούς όγκους, από 0.5-1 εκατοστό και για το λόγο αυτό, το πιο πεπειραμένο χέρι για τον κάθε μαστό είναι της ίδιας της γυναίκας.

Διαδικασία

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε την αυτοεξέταση μαστού (εάν είστε ακόμα σε αναπαραγωγική ηλικία) είναι περίπου 3 ημέρες μετά την τελευταία ημέρα της περιόδου σας καθώς εκείνες τις ημέρες το στήθος σας είναι λιγότερο πρησμένο και η εξέταση είναι πιο εύκολη. Η πιο συχνή περιοχή εμφάνισης κακοήθειας είναι στο άνω και το έξω τεταρτημόριο του κάθε μαστού.

  • Ψηλαφίστε με αργές κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας περιφερικά του μαστού και καλύπτοντας και τα τέσσερα τεταρτημόριά του.
  • Με το ένα χέρι στον αυχένα και με τα δάκτυλα του αντίθετου χεριού ψηλαφίστε οποιαδήποτε ανομοιομορφία του δέρματος ή του μαστού.
  • Με τα χέρια στην μέση και μετά πίσω από τον αυχένα προσέξτε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο σχήμα ή στην επιδερμίδα του στήθους σας.
  • Επαναλάβετε 5 φόρες για τον κάθε μαστό.
  • Τέλος, πιέστε ελαφρώς με τον αντίχειρα και με τον δείκτη την θηλή και παρατηρήστε αν υπάρχει έκκριση υγρού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις περισσότερες φορές που μια γυναίκα ανακαλύπτει κάτι στο μαστό της, δεν είναι κακοήθεια, αλλά μια κύστη ή ένα καλόηθες ινοαδένωμα. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι αν ανακαλύψει τυχόν ύποπτα σημάδια και αν νιώσει κάτι περίεργο τότε αμέσως οφείλει να απευθυνθεί στον γιατρό της. Σημαντικό είναι επίσης να πούμε ότι σε καμία περίπτωση η κλινική εξέταση από τον γιατρό ή η αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει και να υποκαταστήσει τη μαστογραφία. Προκειμένου κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφαλής, η εξέταση αυτή για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να γίνεται τακτικά.

Κάντε πράξη την πρόληψη, κλείστε τώρα εύκολα και γρήγορα το ραντεβού σας για την ετήσια μαστογραφία.

Share

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ενημερώνει ότι από Τετάρτη 20/5 επιστρέφει στο κανονικό ωράριο λειτουργίας του:
Δευτέρα – Παρασκευή 06:30-21:30 & Σάββατο 07:00-15:00.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Shares
Μετάβαση στο περιεχόμενο